Oud-werknemers van de failliete elektronicaketen Block wachten al twee maanden op een uitkering van het UWV. De Uitvoeringsinstantie Werknemersverzekeringen kan door de drukte de aanvragen niet binnen de gestelde termijn van vier tot zes weken verwerken.
De meeste werknemers van Block kregen eind mei hun laatste salaris overgemaakt. Op 11 juni vroeg de keten uitstel van betaling aan en drie dagen later werd Block door de rechtbank in Haarlem failliet verklaard.
De circa 180 werknemers van de vestigingen en het hoofdkantoor in Halfweg konden vanaf 11 juni een uitkering aanvragen bij het UWV. Die uitkering, een zogenaamde uitkering wegens betalingsonmacht van de werkgever wordt normaliter binnen vier tot zes weken verwerkt. Maar de meeste werknemers hebben half augustus nog steeds geen geld. Ze zijn een petitie begonnen om het UWV onder druk te zetten uit te keren.
Het UWV stelt dat het door de drukte niet in staat is om alle aanvragen snel te verwerken, zo liet het aan RTV Noord-Holland weten. De medewerkers zouden vrijdag 16 augustus een eerste voorschot krijgen.
Uitkering betalingsonmacht en WW
De uitkering betalingsonmacht die de werknemers van Block tegemoet kunnen zien, is even hoog als het loon dat ze tegoed hebben plus vakantiegeld en een vergoeding voor overuren, atv en vakantiedagen. De uitkering geld voor maximaal 13 weken, daarna moet er een WW-uitkering worden aangevraagd. Die bedraag 70 procent van het laatstverdiende loon.
Lees ook
Block elektronica definitief failliet
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl